Červené víno

Mnoho z nás si rádo nalije skleničku něčeho ostřejšího. Pokud nepřekročíme přiměřené množství a není to něco příliš ostrého, nemusíme mít zbytečné výčitky. Nejlepší volbou je ale červené víno. Proč? Protože…

 hrozny červené

kvalitní suché víno vám nezakáže asi žádný výživový poradce. Zvláště pokud jde o to červené. Podle odborníků může umírněná konzumace červeného vína mít pozitivní vliv na zdraví srdce, normalizovat hladinu cukru v krvi, snižovat oxidační stres. Prokazují to mnohé studie zveřejňované v průběhu několika desetiletí. Proto je právě ono vhodné jako váš večerní drink.

 víno a sýr

Ale kolik ho tedy můžeme vypít?

Když si trochu dopřejete během několika dnů, Například na oslavě nebo o svátcích, asi se nic špatného nestane. Ovšem i náš oblíbený červený mok je alkohol. A platí zde držet se pravidla přiměřenosti.

Správně je to dle výživových doporučení takto:


·         žena – 10 gramů alkoholu na den


·         muž – 20 gramů alkoholu na den

Jedná se tedy asi o jednu sklenku vína pro ženu a asi dvě sklenky vína pro muže. Pozor! Jde o sklenky, nikoli lahve.

 

Červené plné antioxidantů

Při konzumaci malého množství považují mnozí odborníci červené víno za superpotravinu. Poskytuje totiž silné antioxidanty, které léčí tělo na buněčné úrovni. Chrání buňky před negativními účinky volných radikálů. Snižují tak oxidativní stres, stojící v pozadí aterosklerózy a vůbec všech srdečně-cévních onemocnění a také autoimunitních nádorových onemocnění.

 kapka vína

Snižuje cholesterol

s Pomůže také lidem, kteří se potýkají s vysokým cholesterolem. Pití jedné, dvou skleniček denně přispívá ke snížení hladiny škodlivého LDL cholesterolu a zároveň zvyšuje produkci prospěšného HDL cholesterolu. Podle odborníků za to může antioxidant resveratrol, který je v červeném víně bohatě zastoupen.

 

Tak na zdraví! Ovšem u červeného vína neplatí čím více, tím lépe. Jen přiměřenou konzumací využijeme jeho pozitivních vlastností na organismus.